31 maart 2014

Het nest van Raai de Kraai...

Lente....na de winter zijn we via het thema 'Kleding' de Lente in gestapt. Een vroege lente dit jaar want de krokussen en de narcissen stonden in onze natuurtuin al volop te bloeien, zo ook de blauwe druifjes.
En dus zijn we de lente gestart met werken over bloemen.

De huishoek werd een bloemenstal met prachtige rozen, grasmatjes en allerlei mooie lentetakken.


En op de kralenplankjes werden de mooiste bloemen gelegd.....



 Maar ja...na enkele weken bloemen: bloemen op de kralenplankjes, bloemen verven, bloemen vouwen en scheuren waren we toe aan iets nieuws en door de koolmees in de tuin werd ik op het idee gebracht om eens te gaan kijken naar vogels, de nesten en de eieren.

En op een mooie dag hebben we met z'n allen gebrainstormd over de koolmezenfamilie en hun nest. Wat hebben ze echt nodig om een mooi nest te maken? En algauw werd er in de kring takjes, mosjes, veertjes, gras en strooi genoemd. Wij hadden dus duidelijk te doen met de zgn. strooipiet-mezen.
Een filmpje van de mezenfamilie die een nest bouwt in een kast was erg spectaculair..'Wauw juf, die kunnen dat echt super snel!' en inderdaad de camera wekt het idee dat deze mezenfamilie binnen enkele minuten een nest kan bouwen...enig uitleg bleek noodzakelijk, maar maakte het filmpje niet minder interessant.

En toen kwam Raai de Kraai met zijn eieren...rammel-de-rammel in een blauw plastic bakje. Stik jaloers op die mezen met hun zachte nestje. En Raai de Kraai riep de hulp in van de groep...hij wilde ook zo'n mooi zacht nest voor zijn eieren.
Gelukkig hebben wij in de klas heel veel materialen die goed bruikbaar zijn om een prachtig nest te bouwen.
Om te beginnen werd het nest van stevig materiaal gebouwd....blokken natuurlijk.

Maar blokken zijn veel te hard natuurlijk...wat nu? Doeken dat helpt wel....en dus werden er doeken om en over de blokken gedrapeerd.

Maar nog steeds was het veel te hard voor Raais eieren en dus kwamen de strengen schapenwol goed van pas....


...en lagen de eieren van Raai er heerlijk zacht en warm bij.
En Raai de Kraai? Nou, die kroop natuurlijk direct op zijn eieren.....logisch toch!


Voor ons was het toen klaar en op hun tenen slopen de kinderen naar de kapstok om hun jas te halen om buiten te gaan genieten van het heerlijke lenteweer. Op hun tenen langs het nest naar buiten. En toen we na een uurtje naar binnen gingen vroeg S. 'Juf, zouden we nu al kleine Raaien hebben?'
De teleurstelling was groot...maar daar kon S. zich ook makkelijk overheen zetten.... 'Ach juf, geeft niets hoor. Hoeven we ook geen vogelpoep op te ruimen.'  En dat kon deze juf alleen maar beamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten